Az egyedülálló Kopi Luwak kávé bársonyos, kiegyensúlyozott ízével egyetlen másik kávéfajta sem veheti fel a versenyt. A világ legdrágább és legkülönlegesebb kávéja maga a tiszta természet, amely Balira és az Indonéz szigetvilágba repíti a kávérajongókat. Neve is Bali szigetéről ered: a kopi indonéz nyelven kávét jelent, míg a luwak a közönséges pálmasodró, másnéven a cibetmacska neve. Oquendo cibetmacska kopi luwak

A Kopi Luwak kávé a XVIII. századi holland gyarmatosítóknak köszönheti létét, akik Szumátra és Jáva szigetére érkezve az Arab-félszigetről hozott kávécserjét, mint haszonnövényt kezdték termeszteni. Mivel a holland ültetvény tulajdonosok megtiltották a földjeiken dolgozóknak, hogy a termésekből saját használatra is gyűjtsenek, a leleményes helyiek megfigyelték, amint ez a bizonyos pálmasodró vagyis cibetmacska megette a kávécseresznyéket, amelyek aztán emésztés után változatlan formában kerültek újra napvilágra. Ezek után a kiválogatott szemeket megtisztították, megszárították, megpörkölték, majd elkészítették saját kávéjukat. Miután a holland ültetvény tulajdonosok tudomást szerezek erről a különös eljárásról és az így készített kávéról, meglepődéssel tapasztalták, hogy sokkal finomabb íze van, mint annak a kávénak, amelyet ők ittak.

A Kopi Luwak kávé finom aromáját ennek a pici és fürge állatkának köszönheti, amely a legízletesebb kávécseresznye szemeket eszi le a cserjékről. Ám mivel csak a gyümölcs héját, magát a kávébabot nem tudja megemészteni, az az emésztőrendszerén áthaladva változatlan állapotban kerül elő. Bársonyos, kellemes ízét pedig az adja, hogy a cibetmacska emésztőrendszerében olyan enzimek találhatók, amelyek tompítják a kávé kesernyés ízét és csökkentik a savasságát. Az eredmény pedig egy lágy, ízzel teli, zamatos kávé. A legtöbb Kopi Luwak kávét a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban állítják elő. Mára már a legtöbb helyen szigorúan szabályozzák a cibetmacskák tartásának feltételeit, hogy az állatok minél egészségesebb körülmények között élhessenek és állíthassák elő ezt az értékes kávéfajtát.

Oquendo kopi luwak csésze