oquendokave kávé fajták

Számos fajtájú kávénövény létezik a Földön, ezek közül két faj van, amelyikhez a legtöbb kávéfajta tartozik: 
az arabica és a canephora vagy ismertebb nevén a robusta
Bármelyik kávéfajtáról is legyen szó, az közös bennük, hogy az Egyenlítő körüli, Ráktérítő és Baktérítő közötti
trópusi övezetben teremnek, és megjelenésükön kívül még számos más dologban különböznek egymástól.

 oquendokave kávéfajták kávébab


Arabica

A legrégebben ismert kávéfajta, mely a világ kávétermelésének 70%át adja. Főleg magaslatokon, vulkanikus hegyoldalakban nő, nagyjából 1000-2000 m magasban, ahol igen csapadékos az időjárás, és az évi átlaghőmérséklet 15-24 ⁰C. Az arabica kávéfák az esős évszak után indulnak virágzásnak, amely után 9 hónappal megjelennek az első gyümölcsök. Egy fa nagyjából 5 kg gyümölcsöt terem egy évben, amelyből 1 kg kávébab szemezhető ki. Ezt a fajtát ún. „mosott”, vagy nedves eljárással takarítják be. Az arabica szemek a robustánál nagyobbak, hosszabbak és kevesebb koffeint tartalmaznak, ízük pedig savasabb. Mivel a növény nehezen áll ellen a kártevőknek és érzékenyebb a fagykárokra, lényegesen nehezebb termeszteni, mint a többi fajt, és az ára is ennél fogva magasabb.

Egyik változata a Maragogype, amelyet Brazília Bahia tartományában fedeztek fel és különlegességét az adja, hogy a maragogype fán nőnek a világ legnagyobb kávébabjai, amelyeket elefántbabnak is neveznek. Annak ellenére, hogy a belőle készült kávénak igen lágy íze van, alacsony hozamuk miatt mégis nagyon költséges megművelni őket, ezért termő évük után egyszerűbb fajokkal váltják fel.

Canpehora vagy robusta

A canephora fajt legtermékenyebb fajtája miatt általában robusta néven emlegetik. Az arabicával ellentétben szinte alig érzékeny és igencsak ellenálló a betegségekkel szemben. Termesztésük is lényegesen egyszerűbb, manapság szinte már az egész trópusi éghajlati övezetben megtalálható. Képes ellenállni a heves trópusi záporoknak is és még ott is életben tud maradni, ahol ritkák az esőzések. A kávéfák igen rendszertelenül hozzák virágaikat és akár 10-11 hónap is eltelhet, mire a virágból érett gyümölcs lesz.

A robusta fajtát „mosatlan” vagy száraz eljárással szüretelik és a babszemek is kisebbek, mint az arabica fajtánál. Az íze sokkal erőteljesebb, ugyanakkor kevésbé ízletes, mint az arabica fajtáé, így sokkal olcsóbban vásárolható meg. A robusta fajta minden részét felhasználják ízesítésre, és ebből készül az instant kávék alapanyaga is, mégis csak kevesebb, mint 30 %-át teszi ki a világ kávétermelésének.

Sokat kísérleteznek hibrid kávéfajták létrehozásával, melyekből ugyan igen termékeny és ellenálló fajtaváltozatok születnek, ezek íze mégsem tud olyan finom lenni, mint az arabica vagy a robusta fajtáké. A legsikeresebb hibridfajta az 1960-as években létrehozott arabusta, amellyel az arabica és a robusta fajták legkiválóbb tulajdonságait szerették volna ötvözni. Elefántcsontpartról exportálják a világ számos országába, és a kísérletezések legfőbb célja az, hogy növeljék a terméshozamot és fokozzák az ízvilágot, illetve a kártevőkkel szembeni ellenállóképességet.

Arabica robusta kávéfajták leírás Oquendo kávé